Ετήσια τέλη κυκλοφοράς έως 200 ευρώ ανάλογα με τον κυβισμό και 50 ευρώ για τις μοτοσικλέτες θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Μεταφορών.

Προβλέπεται επίσης η χορήγηση στοιχείων κυκλοφορίας από τις υπηρεσίες Μεταφορών του υπουργείου σε μια προσπάθεια να μπει μία τάξη στο καθεστώς κυκλοφορίας των ιστορικών οχημάτων. Στόχος επίσης είναι να εξακριβωθεί και το πραγματικό μέγεθος του στόλου αυτών των οχημάτων μέσω της δημιουργίας ηλεκτρονικού μητρώου καθώς αυτή τη στιγμή δεν είναι γνωστός ο ακριβής αριθμός των οχημάτων αυτής της κατηγορίας.

Βεβαίως οι σχετικές ρυθμίσεις θα τεθούν σε εφαρμογή σε 1,5 χρόνο από την ψήφιση του νομοσχεδίου, καθώς όπως επισημαίνεται σε 18 μήνες από τη δημοσίευση του νόμου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως «απαγορεύεται η κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος, για τα οποία δεν έχουν χορηγηθεί στοιχεία κυκλοφορίας, με την επιφύλαξη των οχημάτων ειδικού τύπου».

Οι πέντε ρυθμίσεις, οι οποίες έχουν εισαχθεί στο νομοσχέδιο για τις άδειες οδηγησης και αφορούν τα ιστορικά οχήματα, συνοψίζονται στα εξής:

  • Χαρακτηρισμός ενός οχήματος ως όχημα ιστορικού ενδιαφέροντος: Σχετική βεβαίωση χορηγείται αποκλειστικά από φορείς που υποδεικνύονται ή/και εκπροσωπούν νόμιμα στην Ελλάδα τη Δ.Ο.Α. ή τη Δ.Ο.Μ. ή τη Δ.Ο.Π.Ο. για οχήματα τουλάχιστον 30 ετών. Οι άνω φορείς χορηγούν κάθε 5 χρόνια πιστοποιητικό συμμόρφωσης οχήματος ιστορικού ενδιαφέροντος.
  • Χορήγηση στοιχείων κυκλοφορίας (άδειας και ειδικών πινακίδων) από τις Υπηρεσίες Μεταφορών και Επικοινωνιών των Περιφερειών: Προϋποθέσεις: Βεβαίωση χαρακτηρισμού, Πιστοποιητικό συμμόρφωσης, Τεχνικός έλεγχος οχήματος, διαγραφή του οχήματος από το Μητρώο Αδειών Κυκλοφορίας Οχημάτων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών. Ακολούθως, γίνεται εγγραφή του στο Μητρώο Οχημάτων Ιστορικού Ενδιαφέροντος του Υπουργείου. Καταβάλλεται τέλος έκδοσης αδείας και πινακίδων.
  • Κυκλοφορία οχημάτων ιστορικού ενδιαφέροντος: Κυκλοφορούν με τους όρους και προϋποθέσεις των άρθρων 88 και 90 του Κ.Ο.Κ., ασφαλίζονται υποχρεωτικά και επιτρέπεται να κυκλοφορούν στον μικρό δακτύλιο. Καταβάλλονται Τέλη Κυκλοφορίας, με εξαίρεση τα οχήματα άνω των 45 ετών.
  • Πρόστιμα και κυρώσεις: Για παραβάσεις του ΚΟΚ επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τον ΚΟΚ κυρώσεις, ενώ για παραβάσεις του παρόντος νόμου επιβάλλεται διοικητικό πρόστιμο 500 – 5.000 ευρώ στους Φορείς (εκπρόσωποι ή υποδεικνυόμενοι από ΔΟΑ, ΔΟΜ, ΔΟΠΟ) και στους ιδιοκτήτες των οχημάτων και αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας για 6 μήνες.

Αναφορικά με το ύψος των τελών κυκλοφορίας για τα οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος το νομοσχέδιο προβλέπει:

  • Για την κυκλοφορία επιβατηγού αυτοκινήτου ιστορικού ενδιαφέροντος με κυβισμό έως και 999 κ. εκ. καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας ιστορικού οχήματος ύψους 50 ευρώ.
  • Για την κυκλοφορία επιβατηγού αυτοκινήτου ιστορικού ενδιαφέροντος με κυβισμό από 1000 κ.εκ. έως και 1999 κ. εκ. καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας ιστορικού οχήματος ύψους 100 ευρώ.
  • Για την κυκλοφορία επιβατηγού αυτοκινήτου ιστορικού ενδιαφέροντος με κυβισμό άνω των 2000 κ. εκ καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας ιστορικού οχήματος ύψους 200 ευρώ.
  • Για την κυκλοφορία μοτοσυκλέτας ιστορικού ενδιαφέροντος καταβάλλονται τέλη κυκλοφορίας ιστορικού οχήματος ύψους 50 ευρώ.
  • Οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος άνω των 45 ετών, καθώς και φορτηγά και λεωφορεία απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας.
  • Οχήματα ιστορικού ενδιαφέροντος ειδικού τύπου, όπως, πυροσβεστικά και στρατιωτικά, επίσης απαλλάσσονται από την υποχρέωση καταβολής τελών κυκλοφορίας.

πηγή: ΕΘΝΟΣ